Gå direkt till innehåll
Raps, råvara till Ecobränsle RME, ett inhemskt rent biodrivmedel
Raps, råvara till Ecobränsle RME, ett inhemskt rent biodrivmedel

Pressmeddelande -

Regeringen ansöker om 10 år skattefrihet för rena biodrivmedel

Regeringen ansöker om 10 års skattefrihet för rena biodrivmedel hos EU-kommissionen. 

Om ansökan går igenom kommer rena biodrivmedel få en långsiktighet som gör det möjligt att investera i produktion för den svenska marknaden. Under många år har skatteundantaget funnits under ett år i taget, vilket gjort det svårt att investera i produktion för den svenska marknaden. 

  • Vi måste öka takten på produktionen i Sverige. Blir det ett 10-årigt skatteundantag finns förutsättningen för att kunna investera i produktion, det är ett efterlängtat besked. Tekniken är mogen och gör miljönytta redan idag, det handlar om att skala upp och öka användandet, säger Henrik Fridholm Marknadschef på Energifabriken.

Med rena biodrivmedel menas ett drivmedel som är fritt från fossil råvara. HVO100 och RME100 är exempel på två rena biodrivmedel som används av medvetna bränsleköpare i Sverige. Det kan vara restprodukter eller vegetabiliska oljor där kretsloppet för kolet kan vara så kort som ett år. De rena biodrivmedlen är en del av det framtida nettonoll samhället, tillsammans med elektrifiering och biogas kan det ersätta mycket fossilt.

Med inhemskt producerade biodrivmedel blir vi mer självständiga, vilket är bra både ur ett pris och säkerhetsperspektiv. Det ersätter 100% importerad fossil råvara, vi gör oss mindre importberoende. CO2-utsläppen minskat med 70-90% jämför med att använda fossil råvara.

Relaterade länkar

Ämnen


Energifabriken ökar tempot i omställningen till ett 100% förnybart samhälle och göra det enkelt att välja förnybart idag.

Kontakter

Henrik Fridholm

Henrik Fridholm

Presskontakt Marknadschef 010-25 21 275

Relaterat innehåll