Gå direkt till innehåll
Nyhetsbrev Maj 2023

Nyhet -

Nyhetsbrev Maj 2023

Reduktionsplikten blir 6%, hur påverkar det marknaden?

Miljö
Trafiken står för en 1/3 del av Sveriges koldioxidutsläpp. Utan en minskning från trafiken kommer det inte gå att nå det av riksdagen beslutade miljömålet. Sänkningen från 30,5% till 6% innebär att de som kör på reduktionspliktsdiesel kommer öka sina utsläpp med 35% den 1 januari. Sveriges totala utsläpp ökar med 10%. Nu är det upp till företagen att öka användningen av de fossilfria alternativen för att kompensera för regeringens sänkta ambition inom plikten.

Tillgång och pris på HVO100
Inblandningen kommer nu bestå av FAME och någon enstaka procent HVO. Det frigörs volymer på marknaden som motsvarar ett stort HVO-raff. För några år sedan hade det haft en stor påverkan på världsmarknaden, men idag är inte Sverige en av de största HVO-konsumenterna längre. Bland annat Tyskland med en dieselmarknad som är 12 gånger så stor som vår konsumerar mer. Samtidigt öppnar det upp nya HVO-raff med nya volymer, så tillgången kommer öka betydligt. Vi tror att den ökat tillgången med fria volymer kommer att pressa ned HVO-pris. Hur mycket det blir återstår att se.

Så här agerar du om du har en bränslemix med reduktionspliktsdiesel
För att behålla samma miljöprestanda som i år måste du agera. Och det är enkelt. 100 m3 diesel (-30,5%) blir samma sak som 65 m3 diesel (-6%) och 35 m3 HVO100 (-85%). Genom att ersätta 35% av volymen diesel med ett förnybart drivmedel som HVO100 eller RME100 har du skapat en egen reduktion på samma nivå som vi har idag.
Förhoppningsvis är det dags att ta ännu ett steg framåt och släppa allt fossilt. Fråga dina kunder om de vill vara en del av lösningen och ta en del av kostnaden så att all din drivmedelsvolym kan bli helt förnybar.

Spara pengar och koldioxid med Ecobränsle RME

Listpriset på Ecobränsle RME ligger 3 kr/liter under diesel, det ger en besparing på över tusenlappen varje gång du fyller tanken.
RME har hos en del ett dåligt rykte, men gör man rätt fungerar det utmärkt. Verkstäderna kan ha dålig kunskap om drivmedlet, ta då kontakt med oss. Vi hjälper dig med helheten, kvalité på drivmedlet, cistern och fordonsanpassning. På så vis får du en hög driftsäkerhet. Drivmedlet är känsligare än diesel, gör du fel någonstans i kedjan får det konsekvenser för driftsäkerheten.
Du kan även köpa RME på termin, dvs du beställer idag för leverans till fast pris senare. Idag är priset för leverans i oktober 13,95 kr/liter minus din rabatt. Det är ett sätt att säkra ditt drivmedelspris. På energifabriken.se/rme kan du räkna på hur mycket du sparar med Ecobränsle RME.

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Henrik Fridholm

Henrik Fridholm

Presskontakt Marknadschef 010-25 21 275